tur man inte är subtil som Cirkus Möller


Cirkus Möller

I går kollade jag reprisen av Cirkus Möller på TV4 efter att sett lite kommentarer om hur fredagens sändning var. Tyvärr var det läskigare än jag kunde föreställt mig och livetweetade om det (ja, livetweetade låter så mycket mer hippt och aktuellt än att bara ”gjorde ett inlägg på twitter om det”). Jag sågade väl programmet ganska mycket på det fåtal tecken jag använde, men roligt nog fick jag svar, eller rättare sagt en förfrågan om vad jag menade med en av grejerna. Det var till och med med en glad gubbe efter så jag vet att de inte var sura (då). Eftersom de frågade så artigt så svarade jag över loppet av hela tre tweets med en kort förklaring. Svaret jag fick på det ser ni på bilden ovan :)

Eftersom de verkade bli lite sura så kommer en lite mer utförlig förklaring av tweetsen:

Man måste inte poängtera varje skämt med en kamerapaus.

Om du har en kille som säger att han absolut aldrig skulle sätta sin fot i en butik är det lite roligt att ha en scen från den butiken och ha killen vandrandes förbi i bakgrunden. Det blir dock övertydligt om han blir inzoomad och kameran stannar på honom i ett par sekunder.

Skrattspåret innehåller en enda röst?

Om det bara är två pers i publiken som skrattar: är det värt att ha en publik då (eller rättare sagt – är det värt att ha deras skratt över det förinspelade materialet)? Det poängterar ju inte så mycket att det är roligt som att det är långt ifrån alla ens i publiken som tycker det är roligt material.

Manuset skrivet av Vellinges moderater?

Antalet ”invandrarskämt” – d.v.s. gags som gick ut på att det var en invandrare som var dum i huvet istället för att det var nån karaktär (invandrare eller inte) som var dum i huvet – var oroväckande många. Tydligen var det inte bara jag som tänkte på det heller… Jag tänker dock inte gå så långt som att beskylla dem för rasism, men däremot för slentrianmässigt skrivande – det är inte okej att bara dra till med de enklaste stereotyperna, det kommer bara att göra folk från den stereotypiserade (snyyyggt nyord) gruppen sura. Något som faktiskt leder vidare till den sista punkten:

Publiken ser hatisk ut.

Vid ett tillfälle då det blev dags för publikfrågor panorerades det lite fram till tjejen som hade fått lära sig frågan och den som var mer uppmärksam än en jordnöt kan inte ha undgått att se de tämligen surmulna invandrargrabbar som satt här och var. Ska publiken verkligen se ut som om de vill spöa programvärden?

Helt enkelt, @CirkusMoller, skriv ett par dagar till och försök undvika det första ni kommer på. Strunta i den enkla vägen. Leta inte efter de billigaste skratten. Våga tro att er publik inte är trettioåriga lågstadieelever, ni kan använda exakt samma karaktärer till något mycket bättre.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *