Hemmafruar, finns de?


Hemmafrudebatten blossade upp efter TV3-premiären av Svenska Hollywoodfruar och jag får väl dra mitt strå till stacken.

Hemmafruar är inget problem,  men villkoren för dem kan vara det.

Är familjen tillräckligt välbärgad för att inte alla vuxna ska behöva dra in en inkomst så behöver inte alla vuxna jobba. Det är bara att bestämma sig för hur mycket pengar som behöver tjänas in och sen kan en eller alla sluta, gå ner i tid, eller vad som. Vanligast är dock att kvinnan stannar hemma i de fall någon ”ska” det. Antingen p.g.a. att hon tjänar minst, eller att mannen har sin karrär att tänka på. Vilket inte tyder på någon direkt frivillighet – förutsatt att män likväl som kvinnor gillar sina barn.

Om den ena parten har ett trivsamt jobb och den andra parten vill vara hemma så är det, som sagt, helt upp till dem att komma överens om det så att ingen av dem känner att den andra bara latar sig oskäligt mycket (oavsett om det är ett lågprestationsjobb, eller om hushållet flyter på utan ansträngning).

Om vi nu tar debattstartaren Anna Anka så är hennes man multimiljonär och de lever i lyx. Hon behöver alltså inte jobba för att familjens ekonomi ska fungera (förmodligen behöver inte han heller det).  Om hon inte vill jobba då så är det helt okej om hon kommer överens med sin man om det – de är ju ändå två i äktenskapet.

De har tydligen enats om att hon ska hemmafrujobba som makens personliga assistent och finnas vid hans sida vid fototillfällen, galor och signeringar. Finfint! Det må vara slitigt, men PR är ändå en relevant del av Paul Ankas artisteri och om de kan komma överens om att jobba ihop är det bra för dem.

Dock. Den sista överenskommelsen, den om att hon ska finnas sexuellt tillgänglig för honom när och hur han vill. Smaka på den. Känns det kanske lite som att hon (och den gode paul) tror att världen fortfarande har kvar samma sexual-amoral som innan 1965 (då Sverige, som första land, kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet), eller kanske de bara tror att man faktiskt kan avtala bort rätten till sin egen kropp?

LO kanske borde starta en avdelning för hemmafruar? Känns som att de kan behöva bättre villkor…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *